Man lär sig inte hur man skriver ett bra blogginlägg över en natt…
Ibland verkar det som om innehållsförfattare är magiker, eftersom vi har kraften att skapa bra affärsbloggar ur ingenting.
En viktig punkt att notera om magiker, dock:
De gör egentligen inte magi. 🙂
Istället studerar och övar de specifika beteenden tills de kan skapa den där illusionen av att skapa något ur ingenting.
Och naturligtvis gör alla kreativa människor detsamma. Vi studerar och övar vårt hantverk, gör konsekventa förbättringar av våra innehållsidéer och (om vi har tur) bygger upp vanor som leder till mer konsekvent produktion.
Dagens inlägg kommer att hjälpa till med delen ”konsekvent output”.
Digitala handelspartners är Copybloggers byråavdelning, och vi är specialiserade på att leverera riktad organisk trafik för växande digitala företag.
Det svåraste med att skriva ett bra blogginlägg
Jag tror inte att jag är ensam om att hitta Startande den svåraste delen av skrivandet, även om writer’s block ser lite olika ut för alla.
Även om vi redan har lärt oss hur man skapar digitala produkter så vet vi inte vad vi ska skriva om ännu. Vi är inte säkra på vad strukturen kommer att vara. Vi har inte den första meningen än.
Idéerna springer runt i våra huvuden som kattungar med ADD, och vi har ingen aning om hur vi ska få dem att fixa.
För kreativt arbete du vill göra konsekvent, som blogginlägg eller podcastavsnitt, är det en livräddare att ha en välbekant, repeterbar process som du använder varje gång.
Då lägger du inte upp saker i din kalender som Gör blogginlägget klart. Du schemalägger ett 20-minuters block till Utkast till underrubriker.
7 steg för att skriva det bästa blogginlägget för ditt ämne
Här är stegen jag följer för att skapa ett bra blogginlägg.
Du kan använda den här enkla processen för att lära dig hur du skriver ett bra blogginlägg – så många blogginlägg du behöver, faktiskt, utan tårar eller frustration.
Istället för att tänka som en trollkarl som drar en kanin ur hatten, tänk som en trädgårdsmästare.
1. Skapa smarta ämnesidéer
Starta massor av plantor…
Varje gång du sätter dig ner för att skriva utan en solid uppfattning om vad du kommer att skriva om, förbereder du dig för frustration och bortkastad tid.
Det är bättre att gå en kort promenad och ta med en penna och ett registerkort. På din promenad, skriv ner alla artikelidéer som du tänker på. (Inte nödvändigtvis den du skriver.)
Produktiva skribenter vet att de måste fånga så många av sina idéer de kan – både de bra och de fåniga.
En ”idéplanta” kan vara en inläggsidé, men den kan också vara ett tema för:
Fånga dem alla. Ta för vana att bära med dig något som kan fånga anteckningar. De flesta av oss kan använda våra telefoner och en app. Men gå med vad som fungerar. Min vän Victoria gör ett bra fodral för 3×5” registerkort.
Om du upptäcker att du ständigt blir torr på idéer, stärk denna vana. Gör ett åtagande att fånga minst fem idéer för innehåll varje dag – även dumma eller tråkiga. Ju fler innehållsidéer du fångar desto fler kommer att komma.
2. Förbered dig för kvalitetsskrivtid
Se till att du har jord, vatten och solljus…
Trädgårdar behöver såklart dessa saker för att växterna ska växa.
Som författare har du vissa förutsättningar som stödjer att du gör ditt bästa arbete när du försörjer dig på nätet.
Du behöver förmodligen komma bort från distraktioner eller avbrott för att kunna skriva ett bra blogginlägg. (Stäng av elektroniska meddelanden, åtminstone under dina arbetsblockeringar.) Du har förmodligen utrustning du föredrar. Du kanske har en liten ritual som får din skrivhjärna igång.
Kvalitetsskrivande är vad Cal Newport kallar djupt arbete.
För att höra dig själv tänka behöver du tid, utrymme och avskildhet.
3. Beskriv ditt innehåll
Sätt ner insatser…
När du har alla dessa plantor, vad händer sedan?
För blogginnehåll vill jag börja med några underrubriker. De bildar en inneboende struktur (ungefär som ramverket du skulle odla en tomatplanta på) som du snabbt kan se om den slutliga versionen kommer att vara relevant och användbar.
De är också användbara för att skriva skanningsbart innehåll som snabbt kan fånga en läsares uppmärksamhet och locka henne att ta sig tid för en mer eftertänksam läsning.
Andra författare tycker att en tankekarta är till stor hjälp vid det här laget. Tankekartor fungerar inte bra för mig, men om de är din kopp te, gör det.
När ditt ramverk är på plats kan du börja var som helst. Du behöver inte börja från början för att skriva ett bra blogginlägg – hoppa bara in där du känner dig rörd och skriv ett eller två stycken.
Du kommer förmodligen inte att vara redo att slutföra utkastet än. (Om du är det, gå bara till nästa steg.) Men fånga alla ord eller fraser som faller dig in. Utöka eventuella punkter, gör några anteckningar av berättelser eller exempel och spåra länkarna du vill hänvisa till.
4. Skriv ett bra blogginlägg för att börja
Skriv fritt…
När du är redo att ladda ner ett utkast, gör det snabbt.
Om du inte är en mycket erfaren författare, stressa inte för mycket om grammatik, användning, stavning, ordval eller ens logiskt flöde.
Vid det här laget är det inte ovanligt att dessa ADD-kattunge-idéer drar iväg åt alla möjliga galna riktningar. Det är okej. Få ut dina tankar om det här ämnet ur ditt huvud och till några ord, så kommer vi att ta reda på vad vi ska göra med dem.
Om du slutar med några tangenter som definitivt inte passar in i den här berättelsen, blir de nya idéplantor. Flytta över dem till ditt idéplantsystem när det inte kommer att avbryta ditt skrivflöde.
5. Gå djupare
Prata med dig själv…
Om dina fingrar inte rör sig på tangentbordet, försök att prata med dig själv. Om du pratade med en vän, klient eller kollega om detta ämne, vad skulle du säga?
(Sekretess kommer väl till pass här. Alla av oss har inte det sociala självförtroendet att prata med oss själva högt på ett kafé.)
Vad gör dig arg över detta ämne? (Det skapar alltid intressant arbete.) Något frustrerande med det? Vad önskar du att folk skulle göra annorlunda? Vad gjorde du för fel förr? Hur har du förbättrat dig?
Transkribera dina egna muttrar så snabbt du kan. Oroa dig inte om de ser fåniga ut på sidan. Vi har gott om tid på oss att fixa det.
6. Redigera ditt bra första utkast till ett bra blogginlägg
Beskär och tunna…
När du har skrivit in en massa ord i ditt ramverk är du redo att beskära det. Alla som vet hur man skriver ett bra blogginlägg är också en utmärkt innehållsredigerare.
Vad är huvudtanken med det här inlägget? (Det är ofta annorlunda än vad du trodde att det skulle vara när du började.)
Vilka delar av det här inlägget har mycket energi? Skulle du kunna flytta dem till början för att skapa en mer kraftfull introduktion?
Vilka delar av det här inlägget hör hemma någon annanstans? Kom ihåg att de är idéplantor, så du förlorar dem inte genom att skära ut dem ur den här biten.
Läs vad du har högt. När du blir en mästare på hur man skriver ett bra blogginlägg kommer de konstiga sakerna, de udda ordvalen och de slumpmässiga tangenterna att börja hoppa över dig.
Min beskärningstid är två till tre gånger längre än den tid jag lägger ner på att skriva det ursprungliga utkastet.
Ta det igenom så många beskärningssessioner som du rimligen kan. Det brukar fungera bättre att göra ett beskärningspass, sedan låta stolpen vila en liten stund och komma tillbaka till den med fräscha ögon.
När jag beskär letar jag efter:
- Ord som kan skäras utan att förlora betydelse
- Idéer som kan skäras och utvecklas till merarbete
- Ord som inte har använts korrekt, eller som kan ersättas med något mer exakt
- Komplicerade meningsstrukturer som kan effektiviseras
- Snyggt språk som kan göras tydligt
Du kommer att ha en egen lista som du utvecklar med tiden.
7. Ställ in dig för framtida framgång
Plantera fler plantor…
En grundlig redigering är viktig för att skapa kvalitetsarbete, men det kommer en punkt när du når ”tillräckligt bra”, klickar Publicera, och gå vidare till nästa idé.
Det är därför du behöver para ihop dina kreativitetsrutiner med en innehållskalender. Skicka den, lär av den, börja nästa del.
Skrivande och trädgårdsarbete sker i cykler. Det kommer alltid något nytt.
Om du blir stressad över ett skrivande som inte blev som du ville ha det, är det ett säkert tecken på att du måste skriva mer för att avslöja hur man skriver ett bra blogginlägg.
Att oroa sig för sitt skrivande är inte att skriva. Att sparka dig själv för alla de sätt du inte klarar av är inte att skriva. Inte ens ändlösa redigeringar skriver.
Och då och då visar sig ett stycke som du inte var så upphetsad över vara en favorit hos fans. Vi är inte nödvändigtvis fantastiska domare av hur väl ett visst skrift kommer att fungera för oss.
Fånga några fler idéer. Börja odla nästa. Skriv tills det är klart. Beskär tills det är ganska bra.
Fortsätt sedan.
PRENUMERERA NU
Observera: JavaScript krävs för detta innehåll.